Educatie voor leden is één van de nieuwe speerpunten van de OVD. De BHV-cursus afgelopen maand was daar een directe uitwerking daarvan. OVD-leden konden kosteloos deelnemen aan deze cursus van een dag, die werd verzorgd door de organisatie Kompas uit Nijmegen. Maar liefst 19 ondernemers kwamen naar zaal De Linde in Puiflijk, om gedurende één dag alles te leren over een bedrijfsnoodsituatie, ontruimen, brand en levensreddende Eerste Hulp.

Brand blussen

De ochtend begon met uitleg over een bedrijfsnoodsituatie, gevaarlijke situaties en het ontruimen van een bedrijf. In groepjes werden er theorie- en praktijkoefeningen gedaan. Bijvoorbeeld hoe je iemand moet verplaatsen die buiten bewustzijn is.

Na de theorie, die op een boeiende wijze werd verteld door trainer Roy, was het tijd om de praktijk toe te passen. Iedereen mocht buiten op het parkeerterrein oefenen met het blussen van een brand.

Er werd uitleg gegeven over verschillende brandblussers en iedereen kon ervaren hoe het voelt om met zo’n blusser te branden. Daarna werd er geoefend met het blussen door middel van een branddeken en ijzeren deksel.

Lekkere lunch

Ondanks dat het zonnetje scheen, was het behoorlijk fris buiten en iedereen had honger gekregen van het blussen.

De warme groentesoep bij binnenkomst was een aangename verrassing. Ook de belegde broodjes en kroketten gingen er goed in.

Levensreddende Eerste Hulp

Na de lunch werden de laatste onderdelen van de dag behandeld; verband aanbrengen, reanimeren en het bedienen van een AED.

In groepjes werd er geoefend met borstcompressies en beademingen op oefenpoppen. Ook werd geleerd hoe een AED werkt. Trainer Roy vertelde dat de overlevingskans met een AED 70% is (ten opzichte van 20% bij alleen reanimeren).

Leerzaam en gezellig

Deze eerste educatieve activiteit is goed ontvangen door de leden. Veel ondernemers vonden het fijn om samen met elkaar deze cursus te volgen. De meesten kenden elkaar en na het voorstelrondje wist iedereen wie wie was. Er hing een gezellige en gemoedelijke sfeer.

Volgend jaar november zal er een opfriscursus worden aangeboden aan leden die de basiscursus hebben gevolgd. De opfriscursus duurt een halve dag en is eveneens gratis voor OVD-leden. Meer info volgt t.z.t.

De foto’s staan online en zijn hier te bezichtigen.