Van Woerkom Juweliers begon 135 jaar geleden als één van de eerste winkels in het centrum van Druten. Vandaag de dag staan Gérard en Irma van Woerkom aan het roer, de vierde generatie van het familiebedrijf. Samen met hun drie dochters oefenen ze op een moderne manier een ambacht uit, waarmee ze maatwerk en service bieden aan hun klanten. Ze vertellen over hun liefde voor het vak en over het verkopen van emotie.

Pioniers van het Drutens centrum

Ze waren destijds echte pioniers; de winkeliers in de Hogestraat in Druten. De huidige winkelstraat bestond in 1970 vooral uit boerderijen, weilanden en een enkele winkel. Het gebied was volop in ontwikkeling. Van Woerkom Juweliers was toen – na de oprichting in 1881 – gevestigd aan de Kattenburg. Samen met nog een aantal andere ondernemers werd de vader van Gérard begin jaren 70 overgehaald om met zijn winkel te verhuizen naar de Hogestraat. Hij vestigde zich in het huidige pand en was daarmee één van eerste winkeliers in het centrum.

Horloges en sieraden

Het assortiment is de afgelopen 135 jaar flink veranderd. Zilveren bestekcassettes, theeservies, klokken, wekkers en brillen hebben plaatsgemaakt voor exclusieve horloges en sieraden. Gérard: “We werken uitsluitend met edele, duurzame materialen. We verkopen een mix van verschillende merken, die het liefst niet op elke hoek van de straat verkrijgbaar zijn. Daarnaast voeren we reparaties uit en maken we van oude sieraden weer nieuwe exemplaren. Bijvoorbeeld herdenkingssieraden bij het verlies van een dierbare, eventueel met de as erin verwerkt.”

Emotie verkopen

Het mooiste aan het vak vindt Irma de emoties rondom de verkoop van een sieraad. Irma: “Er is bijna altijd een reden waarom iemand een sieraad of horloge koopt, voor zichzelf of voor een ander. Of zakelijk zoals een jubileumgeschenk voor medewerkers. Klanten vertellen het verhaal erachter en wij mogen een stukje deelgenoot zijn. Stellen die gaan trouwen en een ring uitkiezen of een kind dat jarig is en oorbellen komt schieten. Mensen schieten soms in tranen bij het ophalen van een ring, die veranderd is, van een overleden persoon. Dan moet ik zelf ook een paar keer slikken. Sieraden verkopen is emotie verkopen. Het raakt je en de verhalen vergeet je je hele leven niet meer.”

 135 jaar… het geheim

Passie voor het vak, ambacht, eerlijkheid en goede service. Dat zijn volgens Gérard en Irma de ingrediënten om 135 jaar te kunnen bestaan. Maar ook ontspanning hoort hierbij. Irma: “Ik ben dol op kamperen en Gérard houdt van wintersport. We hebben een grote vriendenkring en drie dochters van 24,  21 en 19 jaar. Kaarten, borrelen, uit eten gaan, alles vinden we leuk. Zolang we maar onder de mensen zijn. Dit jaar zijn we 25 jaar getrouwd. Of we iets romantisch hebben gedaan? We hebben een feest gegeven. Gewoon normaal doen en niet overdrijven, dat is wie wij zijn.”

Ter viering van het 135-jarig bestaan, zijn er elke maand jubileumacties. Deze worden aangekondigd via advertenties in de Maas en Waler  en Facebookpagina

Van Woerkom Juweliers
Hogestraat 77
6651 BH Druten

0487 – 512413
info@vanwoerkomjuweliers.nl
www.vanwoerkomjuweliers.nl